Arkitekturopprøret | Diskusjonstråd
 • User avatar
  Annevanne
  Posts: 415
  Joined: 14 Mar 2022, 15:48

  Re: Nyheter om arkitektur og byutvikling i Norden

  by Annevanne » 22 Nov 2022, 15:00

  https://www.allgronn.org/ao/direktedemo ... itUHARbvFM

  Audun Engh (kjent fra Arkitekturopprøret) har trykket opp et manifest om Direktedemokrati i stedsutviklingen.
  Han skriver at: "Målet er å få til byer som befolkningen opplever som vakre og i menneskelig skala. Derfor trenger vi styrket direkte demokrati og mangfold innen arkitektur, inkludert klassiske og tradisjonelle stilarter. Lykke til!"

  Dette er en nyhet i den forstand at dette er noe av det mest konkrete og konstruktive fra AO jeg har lest, det er mange som klager på AO for å redusere debatten til "pent mot stygt" men her er det konkrete forslag på hvordan vi forbedrer stedsutviklingen i Norge for folket. Har så langt skumlest manifestet men det er flere gode ideer på hvordan vi tar vekk noe av bestemmelsesmakten fra utbyggere og arkitekter og gir den tilbake til folket i ekte populistisk ånd. Svært interessant og muligens et viktig bidrag, får se hvor det leder.

  Øverst har jeg lenket til manifestet sånn at de som vil kan lese det. For meg virker det meste i det som "common sense", det finnes ingen mangfold i dagens utbygging, alt som bygges er i samme stil, det er en farlig, fanatisk intoleranse for visse typer arkitektur. Så det å øke mangfoldet kan umulig være dårlig i denne situasjonen tenker nå jeg.
 • Mikael
  Moderator
  Posts: 90
  Joined: 17 Mar 2022, 09:41

  Re: Arkitekturopprøret | Diskusjonstråd

  by Mikael » 22 Nov 2022, 20:52

  Flyttet posten hit da den er mer egnet i egen tråd enn i tråden om nyheter.
 • User avatar
  Annevanne
  Posts: 415
  Joined: 14 Mar 2022, 15:48

  Re: Arkitekturopprøret | Diskusjonstråd

  by Annevanne » 23 Nov 2022, 00:58

  Mikael wrote: 22 Nov 2022, 20:52 Flyttet posten hit da den er mer egnet i egen tråd enn i tråden om nyheter.
  Den er grei
 • User avatar
  Annevanne
  Posts: 415
  Joined: 14 Mar 2022, 15:48

  Re: Arkitekturopprøret | Diskusjonstråd

  by Annevanne » 23 Nov 2022, 22:19

  https://www.arkitektnytt.no/nyheter/hed ... uropproret
  Arkitekturopprøret har nå delt ut hedersprisen og grøssmedaljen for i år. Mange vil nok være uenig spesielt i vinneren av grøssmedaljen (meg inkludert), for selv om det nye nasjonalmuseet er en parodi og et kulturløst makkverk så finnes det desverre nybygg i dette landet som er både styggere og av lavere kvalitet (spesielt materialmessig), problemet er at nasjonalmuseet er så mye større og viktigere enn mange av disse prosjektene. Som nok er grunnen til at folk velger å stemme på det fremfor "Obos-makkverk nummer 10000".

  MEN, noen interessante bemerkninger:
  Legg merke til at 2 av de 3 øverste prosjektene i hederskategorien var miniprosjekter laget av lokalfolk. Håpets katedral og Buer Restaurant. Å kalle håpets katedral et bygg er nesten vanskelig, noen vil kanskje hevde at det er i større grad et kunstverk (bokstavelig talt, ikke at det er så pent at jeg faller pladask) men det er verken her eller der.
  Alle de 3 øverste prosjektene i grøss kategorien var større byggverk laget av statsbygg og andre massive selskap, hvor skir og nasjonalmuseet alene sikkert kan svelge opp alle byggene i hederskategorien volummessig.

  Med andre ord, det er så få tradisjonelle/klassiske/vakre bygg som blir bygget i Norge at man må ty til bygninger reist av lokalfolk... I en verden som ga mening hadde hederskategorien inneholdt hele kvartaler bygget av større arkitektfirma i Norge slik som i Grøsskategorien men der er vi ikke enda.

  Det ble også gjort en gjennomgang av unnskyldningene og hersketeknikkene modernister bruker for å hindre mangfold i arkitekturbransjen. Det synes jeg var viktig å påpeke, at selv om det selvfølgelig er logiske økonomiske grunner for at det velges å bygges modernistisk i dette landet er det også en ideologi som påvirker dømmekraften til sentrale figurer i maktposisjon.

  Utenom det var det ikke så mye ny informasjon, det jeg håper er at vi kommer til et stadie hvor en slik kåring (om den er styrt av AO eller ikke) får en større platform, mer oppmerksomhet og mer mediadekning slik at den kan fungerere enda bedre som et verktøy (for folket) til å skamme og latterligjøre elending arkitektur i Norge og ikke minst peke ut hva vi ønsker mer av. Dette er direktedemokrati i praksis men for å øke legitimiteten må nok interessen være større.
 • User avatar
  Fredrik
  Site Admin
  Posts: 1333
  Joined: 12 Mar 2022, 11:50
  Location: Oslo

  Re: Arkitekturopprøret | Diskusjonstråd

  by Fredrik » 24 Nov 2022, 22:00

  Personlig synes jeg at vinneren var en skuffelse. Selv om jeg ikke vil beskrive Ramme gård som styg, så synes jeg hele området fremstår som litt rart og gir assosiasjoner til en fornøyelsespark. I tillegg er arkitekturen nærmest en ren stilkopi av gamle bygg, mens jeg i hvert fall synes det er langt mer interessant når noen greier å bygge fint samtidig som de tilfører noe nytt.
 • User avatar
  Annevanne
  Posts: 415
  Joined: 14 Mar 2022, 15:48

  Re: Arkitekturopprøret | Diskusjonstråd

  by Annevanne » 24 Nov 2022, 22:19

  Fredrik wrote: 24 Nov 2022, 22:00 Personlig synes jeg at vinneren var en skuffelse. Selv om jeg ikke vil beskrive Ramme gård som styg, så synes jeg hele området fremstår som litt rart og gir assosiasjoner til en fornøyelsespark. I tillegg er arkitekturen nærmest en ren stilkopi av gamle bygg, mens jeg i hvert fall synes det er langt mer interessant når noen greier å bygge fint samtidig som de tilfører noe nytt.
  Er litt enig med deg (men husk at det var en avstemning og ikke en beslutning av en gjeng elitistiske arkitekter, som er bra).

  Men uansett, her er dilemmaet... hva annet finnes?
  Nesten ingenting, som jeg sa var to av de tre øverste prosjektene mikroprosjekt av lokalfolk, AO må dessverre skrape sammen de få brødsmulene som finnes og lage en liste.
  Det kunne vært ti lister for årets styggeste bygg fordi det er så mye stygt som blir bygget av obos og andre elendige utbyggere.

  Jeg håper vi kommer til et stadie hvor det er 10-20 skikkelig gode alternativer for hedersprisen om ikke mer, men der er vi ikke i nærheten enda. For nå har modernisme som stilretning et TOTALT monopol og det vil være vanskelig å endre det.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests